Skip to main content

Eén van de grootste angsten van de moderne ouder met schoolgaande kinderen is hoofdluis. Zie je jouw kind regelmatig op zijn hoofd krabben dan gaan gelijk alle alarmbellen af. Het zal toch niet…Help, paniek, Luizen!
Gelijk treed het rampenplan in werking en wordt de alarmfase opgehoogd naar DEFCON 2
Geen wonder ook dat op veel scholen er een speciale rol voor moedige ouders (toch nog vaak moeders…) is weggelegd en er genoeg grappen over gemaakt kunnen worden voor een eigen serie,
 wat voor veel ouders toch een waar feest van herkenning was.

Over het fenomeen hoofdluis bestaan kortom nogal wat misverstanden, mythes en complete onzin verhalen. Vanuit mijn jarenlange ervaring als kapster en moedige luizenmoeder kan ik wel stellen dat ik de nodige kennis en ervaring heb om een aantal onzin verhalen uit de wereld te helpen en jou als ouder te helpen met een simpel stappenplan, mocht het ondenkbare toch gebeuren. 

Allereerst even wat achtergrond over de boosdoener ter lering en vermaak. De hoofdluis (Pediculus humanus capitis) is een zeer klein insect dat behoort tot de dierluizen of Phthiraptera. Het is een van de bekendste soorten insecten die parasitair leeft van bloed van de mens en tevens een van de wijdst verspreide soorten. De hoofdluis wordt gezien als een plaaginsect. De medische term voor infectie met deze luis is Pediculosis capitis [bron Wikipedia]
Een luis legt eitjes, dit heten neetjes. Tussen het leggen van een neet en het uitkomen hiervan zit 7 – 10 dagen. Tussen de geboorte van een luis en het zelf voortplanten zit ongeveer 2 weken. 

Door Gilles San Martin - originally posted to Flickr as Male human head louse, CC BY-SA 2.0,

In tegenstelling tot wat veel mensen denken blijven luizen niet leven op een jas, bank, bed of knuffel. Ook is het niet zo dat het hebben van luizen een teken is van slechte persoonlijke hygiëne. Luizen houden juist van schone haren en leven dus ook op schone mensen.
Sommige ouders raken compleet in paniek en enige vorm van Hypochondrie ligt op de loer, want iedereen krijgt spontaan jeuk bij het horen of lezen over hoofdluis. Sommige zouden het liefst hun kind in quarantaine doen samen met de juf en de rest van de klas en daarna een fles Merlot soldaat maken.

Ik kan u adviseren om vooral rustig te blijven en de tijd te nemen voor het behandelen van de beestjes, wat in het moderne hectische leven best lastig kan zijn. Maar door de beestjes op de juiste manier te lijf te gaan heb je het meeste kans op succes. Hieronder een simpel 7-stappenplan. Als je deze opvolgt is jouw kind binnen no-time weer luizenvrij. Gegarandeerd.

1

Stel vast dat het echt luizen zijn, en het niet gewoon tijd is om weer eens het haar van kindlief te wassen. Luizen in het haar kun je allereerst herkennen aan dat ze bewegen. Het zijn echt kleine levende insectjes (ongeveer 3 mm groot) en grijs bruin van kleur. De neten zitten vastgeplakt in het haar op ongeveer 1 cm van de hoofdhuis. Het luisje in de neet is bruin van kleur, de neet zelf (het eitje) is wit van kleur.
2

Haal een paar keer diep adem, maak je agenda voor de avond vrij of bel je baas dat je waarschijnlijk een uurtje later op het werk komt.
3

Gebruik een goed product om de beestjes te bestrijden. Wij adviseren Prioderm. Lees de bijsluiter goed!
4

Was hierna het haar goed uit met shampoo, gebruik bij langer haar ook conditioner of crèmespoeling zodat het kammen makkelijker verloopt. Kam hierna het haar goed uit.
5

Droog het haar met de föhn. Kam vervolgens pluk voor pluk met de luizenkam het hele haar. Haal met een satéprikker de luizen tussen de tanden van de kam vandaan, deze luizen zijn versuft of dood. Verzamel ze allemaal op een tissue. (Doe je het kammen met de luizenkam op nat haar schrik je dan niet gelijk dood, de waterdruppels kunnen erg op luizen of neetjes lijken.)
6

Was na dit ritueel alle gebruikte handdoeken en gedragen kleding, al is het puur voor het idee.
7

Reinig de kammen, borstels en klemmen met Detol, ben je toch bezig sop de rest van de badkamer ook even!

Vermoed jij hoofdluis bij jouw kind? Bel gerust onze salon voor advies.  Heb je geen zin in al dat gedoe, kun je ook bij ons terecht voor een volledige behandeling. Graag dan wel even van te voren bellen, zodat wij de nodige voorzorgsmaatregelen kunnen treffen.

Wil je meer weten? Kijk dan ook eens op de site van het RIVM of de site van Prioderm

Ook de ervaringen met hoofdluis van een andere moeder lezen? Klik dan eens hier

La Coupe Kappers Heemstede